Kladete si otázku: „Co udělat k obědu?“ příliš často? Docházejí vám nápady? Chápeme, není to jednoduché. Přečtěte si seznam receptů, které vám s problémem co k obědu pomohou. Zde najdete 15+ receptů na zdravý oběd. Seznam rozšiřujeme.
Jak by měl vypadat správný oběd?
Oběd je hlavní jídlo dne a měl by tvořit 30-35 % denního příjmu. Ideálně byste měli obědvat od 11:30 do 13:30. Potřebujete totiž dostatek času na spotřebování přijatých kalorií, jinak si koledujete o nepěkné překvapení při vážení hmotnosti.
Oběd vám dodá potřebnou energii na zbytek dne, neměli byste se tedy ochuzovat. Správně by se měl skládat z bílkovin, sacharidů, tuků a zeleniny. Pokud chcete zhubnout, měli byste zvolit stravování se sníženým obsahem sacharidů.
Najezte se tak, ať vás večer nehoní mlsná
Když se najíte málo, můžete dostat hlad těsně před spaním. A co může být horšího, když hlad je jen neřestná chuť na ten čokoládový dortík, který na vás čeká v ledničce.
Energie pro mozek
Zároveň byste se neměli přejídat například tučnými smetanovými omáčkami s šesti knedlíky. Odpoledne by na vás padla těžká únava a budete prakticky nepoužitelní. Veškerou energii spotřebujete na trávení a nic nezbude pro mozek.
Mimochodem, víte, že střeva bývají označovány za náš druhý mozek?
„Střeva fungují tak jak mají, pouze za přítomnosti určitých bakterií a mikrobů. Nadměrné užívání sladidel, lepku, geneticky modifikovaných potravin, nadměrné užívání antibiotik a alkoholu, střevní rovnováhu značně narušuje.“
Klub zdraví a článek Střeva jako náš druhý mozek
Vše je propojeno a je spousta důvodů, proč jíst dobře, zdravě, nepřejídat se, omezit lepek a nestravovat se na místech, kde si nejste jisti, jak to v kuchyni vypadá, jakým způsobem a z čeho se tam vaří.
Jezte pomalu
Na oběd si vyhraďte aspoň hodinu času. Jezte pomalu a rozkousejte každé sousto. V žaludku se tvoří hormon hladu (ghrelin), který vám dá vědět, kdy už máte dost. Pokud s jídlem spěcháte, nestačí se tahle zpráva zpracovat dost rychle a dojde k přejedení.
Domácí jídlo, restaurace nebo krabičky?
Čím více jste vytížení, tím méně se vám chce postávat u plotny. Chodit do restaurací a hospod se může zdát jako perfektní alternativa, ale nepřehánějte to. Neprospěje to vašemu zdraví, pokud ve vašem okolí nemáte kvalitní restauraci, ve které vám kuchaři připraví poctivá jídla z kvalitního masa a lokálních produktů.
Jak najít kvalitní restauraci?
Kvalitní restauraci hledejte podle hodnocení třeba na Tripadvisor.cz/Restaurants, Maureruv-vyber.cz/vyber-grand-restaurant a můžete také vyzkoušet aplikace, které vám usnadní výběr restaurace.
V levnějších restauracích často vaří z mražených polotovarů. Pro skutečně kvalitní jídlo z čerstvých potravin byste museli chodit do dražších restaurací. Zdraví máte jenom jedno.
Krabičková dieta
Můžete také vyzkoušet krabičkové stravování. Pokud máte nadváhu, zkuste low carb krabičkovou dietu.
Hotové a zdravé jídlo si můžete nechat dovézt přímo do kanceláře nebo domů. Pokud si nejste jisti, zda je to to pravé stravování právě pro vás, zkuste krabičkovou dietu na zkoušku. Několik krabičkových diet na zkoušku najdete zde.
Recepty pro inspiraci: rychlé a zdravé nápady na oběd
Podívejte se tedy na několik zdravých a rychlých receptů, které vám nezaberou příliš mnoho času. Vždy budete vědět, co udělat k obědu.
Tortilly s kuřecím masem
Jedná se o poměrně jednoduché jídlo, které zvládnete do půl hodiny. Potřebujete k tomu jen tortilly, kvalitní kuřecí maso, zeleninu a trochu koření. Tortillu ohřejete, přidáte maso, zeleninu, trochu dresinku a máte hotovo.
Ryba se zeleninou
S rybou nikdy nešlápnete vedle. Plátek ryby okořeňte česnekem, červenou paprikou a tymiánem. Přidejte zeleninovou směs.
Těstoviny s lososem
Lososa nemusíte nijak zvlášť připravovat, stačí osolit a orestovat několik minut z každé strany. Natrhejte ho na kousky a přidejte těstoviny. Přimíchejte trochu olivového oleje a zakysanou smetanu.
Rizoto se žampiony
Žampiony připravte na pánvičce společně s cibulkami a restujte. Rýži přidejte až začnou houby pouštět šťávu. Poté zalijte zeleninovým vývarem. Až se vývar vsákne, přidejte cca 2 hrnky vody. Vařte, dokud se voda nevsákne.
Správné rizoto má mít krémovou konzistenci. Podle chuti opepřete a osolte.
Těstovinový salát s kuřecím masem
Maso připravte na pánvičce s olivovým olejem, můžete také přidat žampiony. Maso smíchejte s uvařenými těstovinami a nakrájenou zeleninou. Na závěr přidejte jogurt a promíchejte.
Těstovinový salát můžete udělat také s tuňákem a olivami.
Zeleninový salát s kuřecím masem
Také velice jednoduché a rychlé na přípravu. Podávejte například s opečenou bagetku.
Špagety pomodoro
Velice chutné špagety s oloupanými cherry rajčátky a česnekem. Zasytí, ale nejsou moc těžké na trávení.
Bramborový salát s jogurtem a jablkem
Lahodný salát, který je poměrně snadný na přípravu. Potřebujete k němu brambory, jablko, řecký jogurt, brokolici, salát a dochucovadla.
Bulgurový salát s petrželí a rajčaty
Bulgur je předvařená pšenice, což značně usnadňuje další využití v kuchyni. Obsahuje minerály, vlákninu a vitamíny, proto je bulgur o něco zdravější než třeba bílá rýže.
Pozor, obsahuje však lepek.
Grilovaný losos s avokádovým salátem
Losos a avokádo se skvěle doplňují, určitě tedy s tímto receptem nešlápnete vedle.
Kuskus s grilovanou zeleninou
Kuskus je dobrá náhradní příloha, když chcete malou změnu v jídelníčku. Jedná se o spařenou krupici z pšenice, prosa nebo ječmene. Hodí se skvěle právě k pečené nebo grilované zelenině.
Papriky plněné tuňákem
Poněkud neotřelý způsob plněných paprik najdete na webu Fitrecepty.cz. Navíc tento pokrm připravíte velice rychle.
Tuňáka smíchejte spolu s rýží, hráškem, petrželkou solí a pepřem kořením. Směsí naplňte očištěné papriky a podávejte.
Zapečené brambory s houbami
Zapečené brambory s houbami je další jídlo velice rychlé na přípravu a nepotřebujete k tomu žádné složité ingredience. Potřebujete brambory, žampiony, mrkev, řepkový olej, sójové mléko, česnek a ricottu.
Těstoviny se špenátem
Těstoviny nemusí být složité na přípravu, a přitom jsou opravdu výborné. Stačí přidat trochu parmazánu, špenátu a kousek kuřecího masa.
Pstruh na másle
Pstruh lze okořenit mnoha způsoby, ale bohatě postačí sůl, pepř, máslo, kmín a pokud máte, přidejte i rozmarýn. Jako příloha stačí pečené brambory nebo i jen salát.
Už víte, co dnes uvaříte k obědu?
Doufáme, že jste se dozvěděli něco nového a odnesete si inspiraci pro další obědy. Napište nám vaše tipy a inspiraci co udělat k obědu do komentáře. Rádi váš recept přidáme do článku.
Chcete nechat komentář?