Ptáte se, co udělat ze zdravých švestek? Co všechno z těchto krásných modrých plodů můžete vykouzlit? Přečtěte si švestkové recepty:
Recepty ze švestek
Vybrali jsme pro vás spoustu receptů, ve kterých švestky hrají prim:
Švestkové knedlíky s mákem
SUROVINY (3–4 PORCE)
- švestky 10 ks
- hrubá pšeničná bílá nebo celozrnná mouka 250 g
- brambory 600 g
- špetka soli
- vejce 2 ks
- mletý mák na obalení knedlíků
- nízkotučný tvaroh (ve vaničce) 250 g
- máslo nebo přepuštěné máslo 50 g
- med 50 g
POSTUP
- Brambory uvařte ve vodě doměkka.
- Ještě vlažné brambory oloupejte a nastrouhejte najemno nebo prolisujte.
- K bramborám přidejte mouku, vajíčko a sůl a zpracujte vláčné těsto.
- Pokud bude těsto moc řídké, přidejte další mouku. Bacha ale na to, aby těsto nebylo příliš husté/tvrdé. Mělo by být vláčné a nelepivé.
- Švestky omyjte a vyjměte z nich pecku. Pozor na to, aby však zůstaly celé.
- Z bramborového těsta pak vytvořte 10 tenkých placiček, do kterých zabalte švestky.
- Pokud se těsto moc lepí, pomoučete si ruce hrubou moukou.
- Švestky zabalte opravdu důkladně a rovnoměrně, nesmí být nikde žádná trhlinka.
- Do velkého hrnce dejte vodu, a když začne vřít, vhoďte do ní opatrně knedlíky.
- Vařte nyní 8–10 minut.
- Máslo s medem rozpusťte na pánvi a míchejte, dokud se dostatečně nepropojí.
- Uvařené knedlíky obalte v máku a polijte je medovým máslem.
- Podávejte s tvarohem.
Švestkový kompot
SUROVINY
- voda
- švestky
- cukr (300 gramů na 1 litr vody)
POSTUP
- Vyrobit švestkový kompot není vůbec nic složitého. Potřebujeme jenom švestky, které si očistíme a vypeckujeme.
- Nálev se připravuje podle toho, kolik máte švestek. Na 1 l vody se dává 300 g cukru.
- Švestky rovnáme do vyvařených zavařovacích sklenic a zalijeme je ještě teplým cukerným nálevem.
- Pořádně uzavřeme a hned sterilujeme při 80 stupních 20 minut.
- Poté je skladujeme v suchu a chladu.
Pečená švestková povidla
SUROVINY (8 SKLENIC PORCÍ)
- zralé švestky 6 kg
- skořice 4 svitky
- badyán 4 hvězdičky
- třtinový cukr 4 lžíce
- kyselina citronová 2 lžičky
- med na dochucení
POSTUP
- Předehřejte troubu na 180 °C. Omyjte a vypeckujte švestky, přendejte je na plechy. Rozložte je tam rovnoměrně.
- Posypte cukrem, stačí troška, pokud jsou sladké. Přidejte skořice a badyán.
- Vložte plechy do trouby a pečte (zeshora i zezdola) švestky do změknutí, asi hodinu. Brzy vypustí šťávu a začnou s cukrem karamelizovat. Vyndejte plechy, vyhoďte skořici a badyán.
- Postupně přidávejte upečené švestky i se šťávou do nádoby od ponorného mixéru. Mixujte, nemusíte úplně dohladka, naopak je lepší, když to má strukturu.
- Vmíchejte kyselinu citronovou a nakonec podle chuti můžete povidla dosladit medem.
- Zavařovací sklenice i víčka vypláchněte horkou vodou a nechte okapat. Někdo používá i alkohol typu vodka na vypláchnutí. Víčka osušte. Sklenice naplňte až nahoru povidly, zavřete víčky a otočte dnem vzhůru.
- Já je pak ještě zavařuju v myčce na nejvyšší program, uchovávám je pěkně v chladu, suchu a temnotě spižírny. Povidla, která otevřete, buď hned snězte, nebo je dejte do ledničky, i tady platí pravidlo zkonzumovat je do 48 hodin.
Švestkový koláč
SUROVINY (1 PLECH PORCE)
TĚSTO:
- polohrubá mouka 500 g
- vlažné plnotučné mléko 250 ml
- čerstvé droždí 21 g
- cukr krupice 60 g
- špetka soli
- slunečnicový olej 1 lžíce
- vejce velikosti L 1 ks
DROBENKA:
- hrubá mouka 230 g
- máslo 125 g
- cukr krupice 125 g
- špetka soli
ŠVESTKOVÁ NÁPLŇ:
- švestky, vypeckované, přepůlené 1 kg
- cukr krupice 2 lžíce
- mletá skořice
POSTUP
- Ve vlažném mléce rozmíchejte rozdrobené droždí a nechte 10–15 minut odpočívat při pokojové teplotě. Do velké mísy prosejte polohrubou mouku, přidejte cukr krupici, špetku soli, vejce, slunečnicový olej a za postupného přilévání drožďové směsi vypracujte hladké a vláčné těsto.
- Jakmile se těsto začne při hnětení oddělovat od stěn mísy, vytvarujte z něj kouli, vraťte ho do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě do dvojnásobného objemu (60–90 minut).
- Mezitím připravte drobenku. Hrubou mouku, cukr krupici, špetku soli a máslo dejte do mísy a prsty vše důkladně promněte. Drobenku uložte v chladničce až do použití.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Vykynuté těsto vyklopte na slabě pomoučený vál a jemně ho rozválejte na obdélník o rozměrech cca 30 × 40 cm. Plát těsta přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
- Poklaďte ho půlkami švestek řeznou plochou nahoru, posypte 2 lžícemi cukru krupice, mletou skořicí a na závěr drobenkou. Pečte v předehřáté troubě dozlatova (30–35 minut).
Chcete nechat komentář?