Co udělat ze švestek?

Ptáte se, co udělat ze zdravých švestek? Co všechno z těchto krásných modrých plodů můžete vykouzlit? Přečtěte si švestkové recepty:

Recepty ze švestek

Vybrali jsme pro vás spoustu receptů, ve kterých švestky hrají prim:

Švestkové knedlíky s mákem

SUROVINY (3–4 PORCE)

  • švestky 10 ks
  • hrubá pšeničná bílá nebo celozrnná mouka 250 g
  • brambory 600 g
  • špetka soli
  • vejce 2 ks
  • mletý mák na obalení knedlíků
  • nízkotučný tvaroh (ve vaničce) 250 g
  • máslo nebo přepuštěné máslo 50 g
  • med 50 g

POSTUP

  1. Brambory uvařte ve vodě doměkka.
  2. Ještě vlažné brambory oloupejte a nastrouhejte najemno nebo prolisujte.
  3. K bramborám přidejte mouku, vajíčko a sůl a zpracujte vláčné těsto.
  4. Pokud bude těsto moc řídké, přidejte další mouku. Bacha ale na to, aby těsto nebylo příliš husté/tvrdé. Mělo by být vláčné a nelepivé.
  5. Švestky omyjte a vyjměte z nich pecku. Pozor na to, aby však zůstaly celé.
  6. Z bramborového těsta pak vytvořte 10 tenkých placiček, do kterých zabalte švestky.
  7. Pokud se těsto moc lepí, pomoučete si ruce hrubou moukou.
  8. Švestky zabalte opravdu důkladně a rovnoměrně, nesmí být nikde žádná trhlinka.
  9. Do velkého hrnce dejte vodu, a když začne vřít, vhoďte do ní opatrně knedlíky.
  10. Vařte nyní 8–10 minut.
  11. Máslo s medem rozpusťte na pánvi a míchejte, dokud se dostatečně nepropojí.
  12. Uvařené knedlíky obalte v máku a polijte je medovým máslem.
  13. Podávejte s tvarohem.

Švestkový kompot

SUROVINY

  • voda
  • švestky
  • cukr (300 gramů na 1 litr vody)

POSTUP

  • Vyrobit švestkový kompot není vůbec nic složitého. Potřebujeme jenom švestky, které si očistíme a vypeckujeme.
  • Nálev se připravuje podle toho, kolik máte švestek. Na 1 l vody se dává 300 g cukru.
  • Švestky rovnáme do vyvařených zavařovacích sklenic a zalijeme je ještě teplým cukerným nálevem.
  • Pořádně uzavřeme a hned sterilujeme při 80 stupních 20 minut.
  • Poté je skladujeme v suchu a chladu.

Pečená švestková povidla

SUROVINY (8 SKLENIC PORCÍ)

  • zralé švestky 6 kg
  • skořice 4 svitky
  • badyán 4 hvězdičky
  • třtinový cukr 4 lžíce
  • kyselina citronová 2 lžičky
  • med na dochucení

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Omyjte a vypeckujte švestky, přendejte je na plechy. Rozložte je tam rovnoměrně.
  2. Posypte cukrem, stačí troška, pokud jsou sladké. Přidejte skořice a badyán.
  3. Vložte plechy do trouby a pečte (zeshora i zezdola) švestky do změknutí, asi hodinu. Brzy vypustí šťávu a začnou s cukrem karamelizovat. Vyndejte plechy, vyhoďte skořici a badyán.
  4. Postupně přidávejte upečené švestky i se šťávou do nádoby od ponorného mixéru. Mixujte, nemusíte úplně dohladka, naopak je lepší, když to má strukturu.
  5. Vmíchejte kyselinu citronovou a nakonec podle chuti můžete povidla dosladit medem.
  6. Zavařovací sklenice i víčka vypláchněte horkou vodou a nechte okapat. Někdo používá i alkohol typu vodka na vypláchnutí. Víčka osušte. Sklenice naplňte až nahoru povidly, zavřete víčky a otočte dnem vzhůru.
  7. Já je pak ještě zavařuju v myčce na nejvyšší program, uchovávám je pěkně v chladu, suchu a temnotě spižírny. Povidla, která otevřete, buď hned snězte, nebo je dejte do ledničky, i tady platí pravidlo zkonzumovat je do 48 hodin.

Švestkový koláč

SUROVINY (1 PLECH PORCE)

TĚSTO:

  • polohrubá mouka 500 g
  • vlažné plnotučné mléko 250 ml
  • čerstvé droždí 21 g
  • cukr krupice 60 g
  • špetka soli
  • slunečnicový olej 1 lžíce
  • vejce velikosti L 1 ks

DROBENKA:

  • hrubá mouka 230 g
  • máslo 125 g
  • cukr krupice 125 g
  • špetka soli

ŠVESTKOVÁ NÁPLŇ:

  • švestky, vypeckované, přepůlené 1 kg
  • cukr krupice 2 lžíce
  • mletá skořice

POSTUP

  1. Ve vlažném mléce rozmíchejte rozdrobené droždí a nechte 10–15 minut odpočívat při pokojové teplotě. Do velké mísy prosejte polohrubou mouku, přidejte cukr krupici, špetku soli, vejce, slunečnicový olej a za postupného přilévání drožďové směsi vypracujte hladké a vláčné těsto.
  2. Jakmile se těsto začne při hnětení oddělovat od stěn mísy, vytvarujte z něj kouli, vraťte ho do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě do dvojnásobného objemu (60–90 minut).
  3. Mezitím připravte drobenku. Hrubou mouku, cukr krupici, špetku soli a máslo dejte do mísy a prsty vše důkladně promněte. Drobenku uložte v chladničce až do použití.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Vykynuté těsto vyklopte na slabě pomoučený vál a jemně ho rozválejte na obdélník o rozměrech cca 30 × 40 cm. Plát těsta přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Poklaďte ho půlkami švestek řeznou plochou nahoru, posypte 2 lžícemi cukru krupice, mletou skořicí a na závěr drobenkou. Pečte v předehřáté troubě dozlatova (30–35 minut).

Zajímavé články

Pomohl vám článek?

Podobné články

Chcete nechat komentář?